KONJONKTÜR

Elif GÜNEREN GENÇ views6160

Gelişme ve sanayileşmenin farklı safhalarındaki pazar ekonomilerinde, uzun yıllar boyunca oluşan resmî belge ve güncel raporlara dayanarak ‘konjonktür’ kavramı oluşmuştur.

Konjonktür ekonomide sadece tek bir değişkenin değişmesi ile değil; ekonominin, toplumun ve politikanın temel niteliklerine dayanarak onlarla birlikte hareket etmesi, ancak tam bir eş uyumla ortaya çıkmayan birçok değişkenin ya da sürecin birlikte hareket etme ölçüleri ile tanımlanmaktadır. Geçmişte tarım ekonomilerinde, kötü hava şartları krizlere neden olabilecek bir konjonktür göstergesi olarak düşünülmüştür. 18. yüzyılın sonlarına doğru teknolojik anlamda yeniliklerin başlaması ve sanayileşmenin artmasıyla birlikte, dünyada para bazlı ekonominin anahtar rol oynaması, fiyat, üretim ve finans konusundaki kararların konjonktür üzerinde hâkim olmaya başladığını göstermiştir. Konjonktür göstergelerinin sayısı zamanla ekonomik yapının karmaşıklaşmasına paralel olarak artmıştır. Konjonktürel göstergelerden bazıları; işletme kredileri ve tüketici kredileri hacmindeki değişme, para arzı, kişisel gelir, sanayi üretim endeksi, birim iş gücü maliyeti vb. olabileceği gibi sayısal bilgilerden oluşmayan; savaş, barış durumu, beklentiler, siyasi istikrar, pandemi gibi sayısal olmayan bilgilerden de olabilmektedir. 

Ekonomik faaliyet hacminin birbirini izleyen iki en düşük noktası arasındaki uzaklık, ekonomik faaliyetlerdeki iniş ve çıkışları göstermekte ve konjonktür dalgalanmaları olarak tarif edilmektedir. Konjonktür dalgalanmalarının genellikle dört devreden oluştuğu kabul edilmektedir. Bunlar; canlanma (yukarı dönüş), refah ya da genişleme (yukarı çıkış), gerileme ya da duraklama (aşağı dönüş), daralma ya da bunalım (aşağı iniş) şeklinde meydana gelmektedir.

Ekonomik olaylar üzerine yapılmış olan gözlemler sonucunda, konjonktürel dalgalanmaların bir düzen teşkil etmedikleri, tahmin edilebilir olmadıkları, önceden belirlenebilen bir zaman sürecinde sona ermedikleri, periyodik hareket etmedikleri ve şiddet bakımından birbirlerine göre farklılıklar gösterdikleri bilinmekle birlikte yinelenen dalgalanmalar olduğundan, standart yapısı sayesinde ekonomide tekrar tekrar görülebilmekte olduğu belirlenmiştir. Konjonktür dalgalanması birçok değişkenin birlikte hareket etmesi ve etkileşiminden oluşması açısından yayılmacıdır. Kapsam açısından ulusal olmakla birlikte uluslararası ticaret ve finans kanalları yoluyla ülkeler arasında iletilerek daha geniş boyutlara ulaşmaktadır.

Konjonktürün belirlenmesinde, iktisadî konjonktür modellerinden faydalanılmaktadır. İktisadî konjonktür modellerinin en önemli amacı ise gözlenebilen dışsal değişkenler ya da gözlenemeyen düzensiz şoklardan faydalanarak ekonomilerin resesyon ve iyileşme ya da hızlı yükseliş ve hızlı çöküş dönemlerinde nasıl yol aldıkları sorusuna cevap aramaktadır.

Elif Güneren Genç

Kaynakça

Cullen, Louis M. “The Irish Food Crises of the early 1740s: The Economic Conjuncture.” Irish Economic and Social History 37, Sayı:1 (2010): 1-23.

Güneren, Elif. “İktisadi Konjonktürün Belirlenmesinde Seminonparametrik Yaklaşım Ve Uygunluğun Analizinde Etkin Momentler Metodu.” yayınlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitisü, 2009.

KORUMACILIK

Bairoch, Paul. Economics and World History: Myths and Paradoxes. Chicago: University of Chicago Press, 1995.

Blattman, Cristopher, Michael. A. Clemens ve Jeffrey. G. Williamson. Who Protected and Why? Tariffs the World Around 1870–1938, Harvard - Institute of Economic Research, 2003.

Bulut, Mehmet. “1929 Dünya Ekonomik Buhranı ve Türkiye’de Devletçiliğe Geçiş.” Bilig Dergisi 26 (2003): 77-99.

Chang, Ha-Joon. Sanayileşmenin Gizli Tarihi, Çev. E. Akçaoğlu. İstanbul: Efil Yayınevi, 2009.

Irwin, Douglas A. Peddling protectionism: Smoot-Hawley and the Great Depression. Princeton: Princeton University Press, 2017.

Irwin, Douglas A. “Tariffs and Growth in Late Nineteenth-Century America.” World Economy 24, Sayı: 1 (2001): 15–30.

Krugman, Paul R. “Is Free Trade Passe?.” The Journal of Economic Perspectives 1 Sayı: 2 (1987): 131–44.

Lee Jong-Wha.”Tariffs and Growth: an Empirical Exploration of Contingent Relationships.” The Review of Economics and Statistics 88, Sayı: 4 (2006): 625–40.

Milner, Helen V. Resisting protectionism: Global Industries and the Politics of International Trade. Princeton: Princeton University Press, 1988.

O’Rourke, K. “British Trade Policy in the 19th century: A Review Article.” European Journal of Political Economy 16, Sayı: 4 (2000): 829–42.

Reinert, Erik. S. How Rich Countries got Rich and Why Poor Countries Stay Poor, New York: Public Affairs, 2007.

Shin, Jang-Sup. The Economics of Latecomers. Routledge: Newyork. 1996.

En az 3 karakter girmelisiniz.
En az 3 karakter girmelisiniz.
2022 ©
Sosyal Bilimler Ansiklopedisi