Lat. Pleuragramma antarctica
İng. Antarctic silverfish
Antarktika gümüş balığı ilk olarak 1902’de Belçika doğumlu İngiliz zoolog George Albert Boulenger tarafından Antarktika’da Victoria Land olarak verilen tip lokalitesi ile resmen tanımlandı. Boulenger tarafından da tanımlanan Pleuagramma cinsindeki tek türdür. Cins adı, “yan” anlamına gelen “pleuro” ile “olmayan” anlamına gelen “a” ve “çizgi” anlamına gelen “gramma”nın bir bileşimi olup yanal bir çizginin yokluğuna atıftır. Antarktika gümüş balığı veya Antarktika ringa balığı, Güney Okyanusu’na özgüdür ve Antarktika yakınlarındaki sulardaki tek gerçek pelajik balıktır. Dolayısıyla Güney Okyanusu ekosisteminde kilit bir türdür.
Genellikle 15 cm uzunluğa kadar büyüyen Antarktika gümüş balığının maksimum boyu 25 cm, maksimum ağırlığı ise 200 g olarak raporlanmıştır. Antarktika gümüş balıklarının bilinen maksimum yaşı 20’dir. Canlıyken gümüş renginde pembedir, ancak öldükten sonra gümüşe dönüşür. Tüm yüzgeçler soluk renktedir. Sırt tarafı biraz daha koyudur. Bu Antarktika deniz balığı, Antarktika sularının aşırı soğuğuna karşı antifriz glikopeptitleri üreten birkaç balıktan biridir.
Genç bireyler 50 ila 400 m derinliklerde bulunabilirken erişkinler 0-728 m derinliklerde bulunabilir. Boyutları arttıkça beslendikleri av gruplarının da boyutu da artar. Olgun dişiler ilk kez 7-9 yaşlarında yumurtlayabilir. 8-17 mm büyüklüğündeki larvalar zooplankton, deniz salyangozlarının ve tintinnidlerin yumurtalarıyla beslenir. Larvalar 135 metreye kadar derinliklerde yaşarlar.
Antarktika gümüş balığı, Güney Okyanusu’nun Yüksek Antarktik kıta sahanlığı sularında en bol bulunan pelajik balık türüdür ve Adelie penguenleri, deniz kuşları ve Weddell fokları gibi besin zincirinde üst noktada bulunan hayvanlar için yüksek kalorili, önemli bir besin kaynağıdır.
Türler, Antarktika çevresinde geniş çapta dağılmış olsa da ABD Antarktika Programı’nın 2010 yılında yaptığı çalışmaların sonuçları, Antarktika Yarımadası’nın batı tarafında büyük ölçüde ortadan kalkmış olduklarını göstermiştir.