İng. Biotechnology
Biyoteknoloji, hücre ve doku kültürleri ile moleküler biyoloji, mikrobiyoloji gibi canlı bilimleri ana dallarıyla ayrıca da bilgisayarlı biyoloji, sistem biyolojisi gibi informatik dalları ile ilişkili bir çatı bilim dalıdır. Gelişimine bağlı olarak endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği gibi dallarla da yakın ilişki içinde bulunan biyoteknoloji, özetle canlı sistemlerin yapı, özellik ve üretim ürünlerini insanlık ve/veya doğa yararına kullanmayı, üretilen miktarın talep edilen miktardan az olduğu durumlarda daha verimli ve bol materyal üretmeyi de amaçlamaktadır. Biyomühendislik ve biyomedikal mühendislik dahilinde yapılan pek çok robotik, mekanik uygulama da günümüzde biyoteknoloji çatısı altında anılmaya başlamıştır.
İlk kez terim olarak, Karl Ereky tarafından 1919 yılında ham materyallerden organizma aracılığı ile ürün eldesi anlamında kullanılmıştır. Oldukça geniş bir tanım kümesi olan biyoteknoloji terimi, temel olarak mikrobiyal biyoteknoloji, tarımsal biyoteknoloji, hayvansal biyoteknoloji, endüstriyel biyoteknoloji, akuatik biyoteknoloji ve günümüzde önemi tartışmasız şekilde artan tıbbi biyoteknolojidir. Ayrı bir sınıflandırma da klasik biyoteknoloji ve modern biyoteknoloji olarak yapılabilir.
Aslında biyoteknoloji tarihi, insanlık tarihi kadar eskiye dayandırılabilir. İlk fermente ürünlerin eldesi, yiyecek-içeceklerin uzun süre saklanması için gerçekleştirilen işlemler biyoteknolojinin tarihini oluşturmaktadır. Gelişen diğer teknoloji alanlarına da bağlı olarak biyoteknoloji insan ve doğa yararına yapılan ilgili pek çok çalışmayı kendi çatısı altına almaktadır.