Fiziki Bilimler

Mekânsal Çözünürlük


İng. Spatial Resolution

Uzaktan algılama yöntemleri ile elde edilen görüntüler, çözünürlük özelliklerine göre sayısal değerlere sahip pikseller olarak belli sayıda satır ve sütunlardan oluşan matrisler olarak kaydedilir. Uzaktan algılama verileri mekânsal, spektral, radyometrik ve zamansal olmak üzere dört çözünürlükle tanımlanır. Mekânsal çözünürlük, uzaktan algılama ile elde edilen görüntülerde ayırt edilebilen en küçük obje boyutunu ifade eder. Yer örnekleme aralığı ya da bir pikselin karşılık geldiği yeryüzündeki alan olarak da adlandırılır. Mekânsal çözünürlük üretilecek tematik haritanın ölçeğinin belirlenmesinde önem taşır. Mekânsal çözünürlük arttıkça görüntüdeki detay seviyesi de artar ve daha büyük ölçekli haritalar üretmek mümkün olur. Ancak, mekânsal çözünürlük arttıkça uydu görüntüsünün çerçevede kapsadığı alan küçülmektedir. Düşük mekânsal çözünürlüklü uydu görüntülerinin çerçeve boyutu büyük olacağından geniş alanların aynı koşullarda değerlendirilmesine olanak sağlar. Şekil 1’de görülmekte olan LANDSAT 8 uydusunun bir çerçevesi 180 km genişliğinde bir alan kaplarken SPOT 6 görüntüsünün bir çerçevesi 60 km genişliğindedir.

Şekil 2a’da Antarktika Türk Üssü 27.2.2019 tarihli 1,5 m mekânsal çözünürlüğe sahip SPOT 7 uydu görüntüsünde genel hatlarıyla belirlenebilirken, Şekil 2b’de, 4 Nisan 2019 tarihli 30 cm mekânsal çözünürlüklü WorldView-3 uydu görüntüsünde detaylı olarak görülebilmektedir. Çalışmanın amacına göre yapılacak detaylı araştırmalarda yüksek mekânsal çözünürlüğe sahip uydu görüntüleri ( Ör: SPOT 6/7; Pleiades vb.) kullanılabilir. Ancak daha az detay gerektiren çalışmalarda ise düşük mekânsal çözünürlüklü görüntüler (MODİS, LANDSAT, SENTINEL vb.) tercih edilebilir.

Görsel Kaynaklar

Şekil 1., Şekil 2 (a) ve Şekil 2. Mekânsal Çözünürlük. İTÜ UHUZAM 2021. Uydu görüntüleri İTÜ UHUZAM tarafından desteklenmiştir.

Şekil Yazıları

Şekil 1. LANDSAT 8 uydusu ve SPOT 6 uydusunun bir çerçevesinde Horse Shoe Adası ve çevresi

Şekil 2. Antarktika Türk Üssü’ne ait farklı özellikte uydu görüntüleri a) 27.2.2019 SPOT 7 b) 2.4.2019 WorldView-3

Yazarlar