Yaşam Bilimleri

Yosun Martısı


Lat. Larus dominicanus

İng. Kelp Gull

Bu kuş türü, 54-65 cm boyunda, 810-1335 gram ağırlığında ve 128-142 cm kanat açıklığına sahiptir.1 Bu tür, Güney Okyanusu’nun tamamı dahil olmak üzere Afrika ve Avustralya kıyılarında bulunur. Deniz kıyıları, hatta büyük iç su alanları gibi insan yerleşimlerini içeren çeşitli habitatlarda üreyebilirler. Bu martılar, Güney Amerika kıyıları boyunca ve Antarktika yarımadasının ucunda kıyı bölgelerinde yaygın olarak yaşar ve ürerler, nadiren de olsa Amerika Birleşik Devletleri’nde üreme kaydına rastlanmıştır. Ayrıca, bu türün kuzey enlemlerde görülme sıklığı artmaktadır. Üremek için, çalı veya kayaların altında çakıllı veya kumlu çıplak zemini tercih eden küçük tümsekler oluştururlar. Üreme bölgelerine bağlı olarak, bazı popülasyonlar yıl boyunca aynı yerde kalırken, diğerleri göç ederler. Örneğin Antarktika’da üreyen Larus dominicanus austrinus alt türü, üreme bölgelerinde tüm yılı geçirir. Genç bireyler ise yeni üreme bölgeleri aramak için daha uzaklara gidebilirler.2 Bu kuş türü, koyu sırtları ve açık sarı bacakları ile tanınması kolay olan baskın bir martı türüdür. Bu deniz kuşu, insanların faaliyetlerine iyi bir şekilde uyum sağlamıştır ve balıkçı teknelerinden kentsel atık alanlarına kadar pek çok kaynaktan beslenirler.3 Doğal yaşam alanlarında, diğer deniz kuşlarının yumurtaları, yavruları, balıklar ve diğer deniz canlıları gibi ölü hayvanlarla beslenirler, hatta balinaların üzerine konup deri ve yağ tabakalarını tüketirler.4,5,6


Kaynakça

1 Del Hoyo, J., Elliott, A., ve Sargatal, J. 1992. Handbook of the birds of the world Cilt 1, 8, Lynx edicions. Barcelona.

2 Whıttıngton, P. A., Martin, A. P., Klages, N. T., ve Schultz, A. 2009. Movements of the Kelp Gull Larus dominicanus vetula to, from and within southern South Africa. Marine Ornithology. Cilt 37, 2, 139-152.

3 Yorio, P., Bertellotti, M., Gandini, P., ve Frere, E. 1998. Kelp Gulls Larus dominicanus breeding on the Argentine coast: population status and relationship with coastal management and conservation. Marine Ornithology. Cilt 26, 1, 11-18.

4 La Sala, L. ve Martorelli, S. 2010. First report of Olrog’s Gull depredation by sympatric Kelp Gulls. Wilson Journal of Ornithology. Cilt 122, 1, 188-189.

5 Favero, M. ve Silva, M.P. 1998. How important are pelagic preys for the kelp gull during chick-rearing at the South Shetland Islands? Polar Biology. Cilt 19, 1, 32-36.

6 Fazio, A., Bertellotti, M., ve Villanueva, C. 2012. Kelp gulls attack Southern right whales: a conservation concern? Marine Biology. Cilt 159, 1981-1990.


Yazarlar